Gedachtenspinsels

De titel ‘Zebrastrepen’ (en het ontstaan) van deze blog komt voort uit een eerste verwonderde gedachte over zebra’s. Op een ochtend werd ik wakker met de gedachte ‘Wat bijzonder dat zebra’s zo gestreept zijn’. Wat in mijn brein direct aanleiding was voor allerlei nogal diepzinnige vervolggedachten waarbij ik zelfs al snel bij de ‘grotere vragen des levens’ belandde. Dat werd wel erg ingewikkeld zo op die vroege ochtend, tijd om over te gaan tot de orde van de dag.…..

Maar die gedachte over zebra’s bleef me bezighouden. Geen idee waar die vandaan kwam. Zoals dat zo vaak gaat met gedachten, ze ‘poppen op’, blijven even (of een poosje) hangen en verdwijnen weer. En ze gaan over van alles, grotendeels ongecontroleerd. Als het minder prettige gedachten zijn, blijven ze soms langer hangen dan ons lief is. Dan kunnen het van die ‘piekers’ worden die op weinig zinnige wijze in ons hoofd blijven zoemen en in kringetjes ronddraaien als irritante insecten. Proberen ze te laten verdwijnen, is vaak als niet willen denken aan de spreekwoordelijke roze olifant… Het vervelende is dat dergelijke negatieve gedachten automatisch ook (kleinere of grotere) stressreacties in ons lijf veroorzaken; je stresshormonen varen er wel bij! Gelukkig zijn er wel manieren om vervelend of hardnekkig gepieker wat te verlichten. Bijvoorbeeld met behulp van mindfulness waarbij je leert je wat meer los te maken van je gedachten, zodat ze niet meer zo met je op de loop gaan.

Wist je trouwens dat er wel zo’n 40.000 tot 60.000 gedachten per dag door ons hoofd schieten? Er wordt zelfs wel beweerd dat het aantal gedachten in onze hedendaagse maatschappij met al haar informatie-input wel kan oplopen tot 90.000! Pfff, wat een drukte in dat arme hoofd, kan een aardige overbelasting veroorzaken in ons brein… Wel verstandig om daar in ieder geval niet zelf voortdurend actief aan mee te werken maar ook geregeld offline te gaan. Bijvoorbeeld door de natuur in te gaan of te mediteren…. en je mobieltje dan echt stil of uit te zetten.

Gedachten zijn echter vaak ook erg nuttig en kunnen veel moois brengen. Zo stimuleren positieve gedachten de ‘feelgood’-hormonen in je lijf, goed voor je gezondheid. Ook is alles wat wij creëren ooit ontstaan met een eerste gedachte. De stoel waar ik nu op zit, de laptop waar ik deze gedachten aan toevertrouw, het huis waarin ik woon, mijn bedrijf…. Door denkkracht kan daadkracht ontstaan waarmee we ons wensen, dromen en doelen vorm kunnen geven. Daarbij kan de natuur trouwens van nut zijn: wandelen in een bos is een aanrader als je de helderheid en creativiteit van je brein een boost wilt geven!

In mijn hoofd borrelt er ook vaak van alles: ideetjes, fantasietjes, verhaaltjes. Ook die ‘poppen’ op en – in tegenstelling tot ‘piekers’ – als ik ze niet snel op de een of andere manier vasthoud, ben ik ze zo weer kwijt. Beetje jammer, want ik word soms toch wel enthousiast van wat ik zoal denk. Omdat ik erg van schrijven houd, had ik dan ook al vaak bedacht dat ik maar eens een ECHT BOEK moest gaan schrijven om mijn gedachtenspinsels vorm te geven en te voorkomen dat ze weer als zeepbellen uiteenspatten.
Maar ja, een druk leven met gezin, werk, sociale activiteiten en beestenboel, tijd is dan wel een dingetje…

Nu werd ik door die eerste gedachte over zebra’s – vanuit mijn passie voor paarden en de natuur – direct weer laaiend enthousiast om een boek te gaan schrijven over de natuur van zebra’s, als metafoor voor onze eigen natuur. De gedachtentrein in mijn hoofd gedroeg zich als een op hol geslagen paard. Gelukkig ken ik mezelf inmiddels een beetje, best handig voor de nodige realiteitszin. Dus na mijn eerste impulsieve reactie realiseerde ik me dat een boek schrijven wellicht leuk is voor later, maar niet de vorm die op dit moment bij mij past.
Wat dan wel? Bij het komen tot veranderingen en het bereiken van doelen stimuleer ik mijn cliënten altijd tot het maken van haalbare stappen die ervoor zorgen dat je in beweging en tot resultaten komt. Van denken (ideeën en inzichten) en voelen (of het klopt) naar actie (doen en ervaren). Daarbij de eerste stap zettend die je voor jezelf realistisch acht en een grote kans van slagen heeft. Uitnodigend tot meer daarvan. En zo kan dan het (sneeuw)balletje aan het rollen komen (tot je een heuse sneeuwpop hebt gemaakt!).
Dit principe van ‘haalbare stappen’ op mezelf toepassend (‘practice what you preach’), is een passende stap voor mij op dit moment het schrijven van een blog. Zo kan ik in ieder geval mijn gedachtenspinsels mooi kwijt maar raak ik ze niet kwijt en kan ik jou als lezer wellicht wat stof ter overdenking meegeven. Zo gedacht, zo gedaan. En met die allereerste gedachte over zebra’s is mijn eerste blog hiermee nu een feit! Van gedachte naar vorm…

Met mijn komende blogs zal ik vaak de natuur als inspiratiebron gebruiken, omdat dat daar een schat aan rijkdom en wijsheid te vinden is waarmee we veel kunnen leren over onze eigen natuur. We zijn tenslotte zelf onderdeel van die natuur, ook al realiseren we ons dat vaak niet of te weinig!
Wat mij verwondert, opvalt en bezighoudt als mens en psycholoog wil ik op deze manier graag met je delen. Zodat het wellicht jou kan inspireren tot…? Tot wat dan ook.. Mijn gedachten zijn dan input voor jouw gedachten en wie weet brengt het je wat. Dat vind ík in ieder geval een mooie gedachte!

Meer over zebra’s in mijn volgende blog! ????