Door paarden in te zetten als ‘spiegel’ en metafoor, te leren van hun natuurlijk gedrag en dit te vertalen naar onszelf, worden leereffecten versterkt. In het contact met paarden krijgen we vaak indringende ervaringen die lang bijblijven. Een paard is puur natuur, puur ‘zijn’ en kan ons hierdoor helpen weer in contact te komen met onze eigen natuur en zo de verbinding te herstellen die we misschien zijn kwijtgeraakt.

Paarden zijn daarbij levende symbolen van mindfulness. Zij zijn altijd volledig in het NU, met open aandacht voor alles wat er is, zonder oordeel en zonder sociaal wenselijk gedrag of verborgen agenda’s.

Door hun aard als vlucht- en kuddedier zijn het uiterst sensitieve gevoelswezens die communiceren door middel van lichaamstaal en sterk reageren op de energie, gemoedsgesteldheid en intenties van andere wezens.

Wetende dat 80% van onze communicatie non-verbaal is, krijgen we in de interactie met een paard feedback op deze 80%. Hierdoor worden (onbewuste en automatische) patronen snel zichtbaar en voelbaar. Paarden merken het wanneer je niet duidelijk bent of als je aandacht is afgeleid en je niet volledig in het moment bent. Ze lijken daarbij te reageren als er iets in ons niet klopt, niet congruent is, wat door onszelf dan vaak nog niet is waargenomen. Deze feedback van een paard levert waardevolle informatie op. Het maakt bewust(er) van wat tevoren vaak onbewust was. Zo helpen ze ons om dieper inzicht in onszelf te krijgen. Vaak is er sprake van een versnelling in bewustwording: de interactie met een paard raakt, confronteert ons met stukken in onszelf waar we op andere momenten wellicht graag omheen lopen. Paarden prikken daar feilloos doorheen.

Paarden zijn echter meer dan alleen een spiegel voor onszelf. Aan paarden worden zelfs helende eigenschappen toegedicht.  Of dat werkelijk zo is en hoe dat precies zit, is lastig met ‘harde’ bewijzen te staven en nog onderwerp van onderzoek. Het contact met een paard blijkt in ieder geval geregeld indringend  en transformerend te zijn, kan je diep in je hart raken en je ondersteunen om meer ‘heel’ te worden.