Het woord Capriolo heeft meerdere betekenissen die symboliseren wat ik uit wil dragen.
Capriolo is het Italiaanse woord voor ree, klein hert. Herten zijn over de hele wereld gunstige symbolen die geassocieerd worden met het licht, zuiverheid, creativiteit en spiritualiteit. In allerlei tradities wijst een groot gewei op de levensboom, op zonnestralen en, omdat een hert zijn gewei vernieuwt, op wedergeboorte. Boeddha zette zijn leer voor het eerst uiteen in het hertenpark te Benares. Herten zijn het zinnebeeld geworden van meditatie, zacht(moedig)heid, kracht, soepelheid en goedheid.
Verder is de naam Capriolo voor mij een afgeleide van het woord ‘capriole’. Een capriole is de moeilijkste oefening die paarden bij de Spaanse rijschool voor hogeschooldressuur in Wenen aanleren. De oefening is afgeleid van de natuurlijke beweging van het paard. Het is een grote sprong in de lucht waarbij het paard zijn voorbenen voor zich vouwt en zijn achterbenen fel uitslaat. Paarden maken de beweging ook wel als (spontane) vreugdesprong. Capriool betekent immers ook dwaze, gekke sprong. De paradox die ik hierin zie, is dat er door middel van langdurige (jarenlange) training stapsgewijs naartoe wordt gewerkt dat een paard deze sprong op commando laat zien, terwijl het feitelijk een natuurlijke beweging is die een vrij bewegend paard spontaan kan vertonen en dus uit zichzelf al prima beheerst. Maar een capriole is daarbij ook een knap staaltje van balans en veerkracht, of het nu spontaan is of op commando na training.
De naam Capriolo staat daarmee ook symbool voor datgene waarbij ik je wil ondersteunen: het (her)ontdekken en inzetten van je eigen kracht en potentie. Waarbij wat zo moeilijk lijkt uiteindelijk soms heel vanzelfsprekend kan blijken te zijn. Door werkelijk in contact te zijn met jezelf en je eigen mogelijkheden te benutten, kun je groeien. Zodat je met zelfcompassie je eigen capriolen in het leven kan en durft te maken. Waarbij vaak blijkt dat door los te laten en vanuit meer verbinding tussen hoofd en hart er ruimte ontstaat voor dat wat je nodig hebt. Hierbij kunnen “gek” voelende sprongen (lees: experimenteren met nieuwe situaties en gedrag, buiten de eigen comfortzone stappen) sterk bijdragen aan het verbreden van je perspectief en zicht op je mogelijkheden. Het is ook een knipoog naar de serieuze kant van het leven: dwaze sprongen durven maken en merken hoeveel ruimte dat kan geven!