Ons leven is constant in beweging en dat is gezond en natuurlijk. De kunst is mee te bewegen op de “golven” van het leven. Emotionele veerkracht geeft aan in hoeverre je in staat bent om mee te veren met de hobbels van het leven. Het is je vermogen om goed om te gaan met moeilijkheden, tegenslagen, veranderingen en stress. Bij een stevige emotionele veerkracht ben je in staat om in moeilijke tijden positief, toekomstgericht en sterk te blijven, oftewel: ‘terug of op te veren’. Als riet dat meebuigt met de wind zonder te breken.
Allerlei factoren dragen bij aan een goede veerkracht. Je kunt hierbij denken aan een goede zelfzorg zowel geestelijk als lichamelijk. Bijvoorbeeld je leefstijl wat betreft slaappatroon, voeding en beweging. Daarnaast is van belang dat je beschikt over voldoende vaardigheden om stress en moeilijke situaties te hanteren. Dit wordt ook wel je coping genoemd. Een veerkrachtige coping kun je ontwikkelen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het leren inzetten van positieve gedachten(kracht), het aanleren van methodes om je lichaam en geest meer in balans te brengen zoals mindfulness, het verbeteren van je relatie en communicatie met je omgeving mindfulness ontwikkelen of het verwerken van onverwerkte gebeurtenissen die je in het hier en nu blokkeren.
“You can’t stop te waves, but you can learn to surf!” (Jon Kabat-Zinn) Kan jij goed surfen?
Uitgelichte methodiek: Hartcoherentietraining
Een methode die bijdraagt aan een stevige veerkracht is hartcoherentietraining. Hartcoherentie is een harmonische toestand van het hart waarin vrede en rust de boventoon voeren.
De trainingsmethode is eenvoudig, effectief en uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd. De kracht ligt in de combinatie van eenvoud en effect. Hartcoherentie is te oefenen met behulp van biofeedbackapparatuur die de toestand van het hart zichtbaar maakt op een scherm. Ons hart klopt niet regelmatig. De tijdsintervallen tussen de hartslagen wisselen constant. Deze voortdurende versnellingen en vertragingen van het hartritme noemen we de hartritmevariatie. Dit patroon is vaak chaotisch. Bij hartcoherentietraining leer je invloed uit te oefenen op je hartritmevariatie zodat er een gelijkmatig versnellen en vertragen van de hartslag ontstaat.
Maar hartcoherentie is meer dan een evenwichtig kloppend hart. Het hele lichaam stemt af op dit harmonische hart. Elk orgaan in het lichaam heeft haar eigen ritme. In coherente toestand is het hart de “dirigent van het lichaamsorkest” en brengt daardoor balans in het hele lichaam. Dit heeft een bewezen positief effect op de lichamelijke gezondheid en emotionele balans.
Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van hartcoherentietraining. Door 4 tot 8 weken regelmatig te oefenen (ca 3x per dag 5-10 min), leer je om snel te schakelen van een chaotisch naar een coherent hartritme. Je zult na een week of zes trainen ook sneller als vanzelf overschakelen naar coherent ritme. Hiermee creëer je een structurele verandering in je leven, zonder dat het veel tijd of inspanning kost.
Aangetoonde effecten zijn:
- Afname schadelijke hormonen en toename gezonde hormonen
- Verbetering immuunsysteem, daling bloeddruk en cholesterolspiegel
- Minder stress en meer innerlijke rust
- Betere emotionele balans
- Meer energie en vitaliteit
- Groter prestatievermogen
- Meer helderheid van geest en verbeterde concentratie
- Meer toegang tot intuïtie en creativiteit